Iso Loiston tuki

Ohjeita Iso Loiston käyttöön sekä mahdollisia ladattavia päivitystiedostoja.

 

Iso Loiston käyttö- ja asennusohjeet

Iso Loisto


 

 

Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Automaattireitin piirtyminen
Automaattireititys tekee ehdottamiinsa reitteihin erikoisia mutkia tai ehdotettu venereitti oikaisee maata pitkin
 • Loistojen automaattireititys on tehty avustamaan reittisuunnittelussa ja helpottamaan esimerkiksi eri reittivaihtoehtojen valintaa ja matkojen etukäteissuunnittelua.
 • Automaattireititys tapahtuu digitaalisen kartta-aineiston väyläverkostoa pitkin. Kartta-aineisto ei ole reittilinjojen osalta välttämättä täysin yhtenäinen erityisesti merikartta-aineistossa tai se voi sisältää muita ominaisuuksia jotka vaikuttavat automaattireitityksen toimivuuteen. Joissain tapauksissa normaalin automaattireitin luominen ei onnistu lainkaan.
 • Jos automaattireitti piirtyy väärin, reitti esimerkiksi oikaisee maa-alueen läpi, saa reitin usein piirtymään halutulla tavalla kun siirtää hieman joko lähtöpistettä (simulointipaikkaa) tai loppupistettä (kursori) tai molempia. Myös mittakaavan muuttaminen voi auttaa.
 • Automaattireitti ei siis aina kaikilla kartta-alueilla piirry optimaalista reittiä pitkin tai se saattaa piirtyä myös virheellisesti.
 • Mikäli käytät automaattireittiä oman ajoreittisi apuna ja suunnittelussa, niin tarkasta aina edeltä käsin että automaattireitityksen piirtämä reitti on sinulle ja aluksellesi sopiva ja turvallinen ja esimerkiksi näkyvyys, tuuli- ja muut sääolosuhteet huomioiden käyttökelpoinen.

 

Iso Loisto

Iso Loisto ilmoittaa käynnistettäessä ”Run time error 429: ActiveX component can’t create object” eikä ohjelma käynnisty karttanäkymään.
 • Käynnistä Iso Loisto järjestelmänvalvojana klikkaamalla käynnistysikonin päällä hiiren kakkosnapilla (oikeanpuoleisin nappi) ja valitse ”Käynnistä järjestelmänvalvojana / Run as Administrator”

Jos järjestelmänvalvojana käynnistäminen ei auta, pitää Iso Loisto käynnistää siten, että käynnistät ensin Loiston ULio60.exe -nimisen osan ja vasta sitten Iso Loiston:

 1. Avaa tietokoneen ohjelmakansio Program Files (x86) ja sen sisällä oleva Uusi Loisto kansio (C\:Program Files (x86) > Uusi Loisto)
 2. Uusi Loisto kansion sisällä näkyy mm. useita dll-tiedostoja sekä ”ULio60” niminen exe-tiedosto.
 3. Avaa ”ULio60” tuplaklikkauksella.
 4. Odota hetki että ULio60 on käynnistynyt ja avaa sitten ”Uusi Loisto” exe-tiedosto.
 5. ”ULio60” exe-tiedostosta kannattaa tehdä pikakuvake: Klikkaa hiiren kakkospainiketta kuvakkeen päällä ja valitse Lähetä > Pikakuvake (työpöytä) / Send to > Desktop (create shortcut). Työpöydän pikakuvakkeesta ULio60 on helppo tarvittaessa käynnistää ennen Loiston käynnistämistä.
Kuinka saan GPS-vastaanottimen käyttöön?
 1. Iso Loisto on yhteensopiva COM-porttina näkyvien GPS-vastaanottimien kanssa. Näitä on valtaosa laitteista.
 2. Asenna vastaanottimen ajuri. Esim. suositun Haicomin Windows 7 -ajuri löytyy sivulta sivuilta http://www.haicom.com.tw/ → Support → USB driver (for Windows 7)
 3. Liitä GPS-vastaanotin tietokoneen USB-väylään
 4. Mene Ohjauspaneeli → Laitehallinta → Portit (COM & LPT)
 5. Merkitse muistiin tekstillä Prolific-USB-serial merkityn COM-portin numero
 6. Avaa Uusi Loisto
 7. Mene Näytä → Näytä laiteikkuna
 8. Mene Sarjaportit → Portin A asetukset
 9. Asetusikkunassa valitse oikea COM-portti ja Siirtonopeus 4800. Muut asetukset ovat oletuksena oikein.
 10. Sulje asetusikkuna valitsemalla Hyväksy.
 11. Jos portin avaamisessa tulee virhe, tarkista ettei muiden porttien kohdalla ole ruksia ja että COM portti on varmasti oikea.
 12. Jos toiminnassa on edelleen ongelmia, kannattaa ruksi ottaa pois kohdasta Portti A ja kokeilla toistaa sama portti C:llä.
Onko Iso Loistoon saatavilla päivityksiä?

Ei, Iso Loistoon ei ole tällä hetkellä saatavilla päivityksiä.


 

 

Kysyttävää?

Loisto-ohjelmien hankintaan, asentamiseen ja käyttöön liityviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse:

loisto@karttakeskus.fi

Pyrimme vastaamaan kysymyksiin pikaisesti ja yleensä viimeistään viiden arkipäivän sisällä.

Vastaamista nopeuttaa, jos kerrot heti asiaan vaikuttavat seikat mahdollisimman selkeästi (esim. tiedon onko kyse Loisto Windows PC, Loisto Mariner vai Iso Loisto -tuotteesta, ohjelman version ja lisenssikoodin sekä tietokoneen tai mobiililaitteen mallin ja käyttöjärjestelmäversion).

HUOM! Emme valitettavasti voi opastaa tietokoneiden, mobiililaitteiden (tabletit, puhelimet) tai latauskauppojen (Google Play, Apple App Store) normaaliin käyttöön liittyvissä asioissa.