Loisto Mobiilin tuki

Ohjeita Loiston Mobiilin käyttöön sekä mahdollisia ladattavia päivitystiedostoja.

 

> Päivitys Loisto Mobiilin Android versiolle.

 

Loisto Mobiilin käyttö- ja asennusohjeet

Loisto Mobiili Android-versio

Loisto Mobiili iPad ja iPhone -versio (Apple iOS)

Ohjevideot


 

 

Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Päivitys Loisto Mobiilin Android versiolle.
Loisto Mobiili 1.1. for Android.
 • Uutena ominaisuutena 1.1. versiossa nauhoitetun matkan voi nyt tallentaa erilliseksi gpx-tiedostoksi ja tallennettuja matkoja voi myös tuoda Loisto Mobiiliin ohjelman Omat > Tuonti ja vienti -toiminnolla.
 • Ulkoasua ja käytettävyyttä on kohennettu. Esimerkiksi painikkeiden päällä/pois päältä -tilat erottuvat paremmin ja Omat paikkamerkit ja reitit listavalikot sekä karttojen hallinta toimivat luotettavammin tietyn kokosilla näytöillä. Samalla on tehty parannuksia taustatoimintoihin ja ohjelman yleiseen toimivuuteen.
 • Loisto Mobiilin 1.0 version käyttäjille päivityksestä tulee laitteelle ilmoitus tai se latautuu automaattisesti tai käyttäjän on mahdollisesti asennettava päivitys Play-kaupan Loisto Mobiili tuotesivulta, riippuen käyttäjän Google-tili ja laiteasetuksista. Päivitys on maksuton.

 

”Ei karttaa” -teksti
Ruudulla lukee ”Ei karttaa” tai osa ruudusta on valkoinen
 • Loisto-ohjelmat eivät muuta automaattisesti karttatyyppiä tai mittakaavaa. Karttaa siirrettäessä eli panoroitaessa Loistot piirtävät karttanäkymän uudelleen silloin, kun sormen tai hiiren nostaa kartalta. Jos alueelta ei ole kyseistä karttatyyppiä, näkyy Loisto Mobiilin ruudulla teksti ”Ei karttaa”, muissa Loisto ohjelmissa joko sama teksti tai valkoinen alue.
 • Vaihda tällöin karttatyyppiä (esimerkiksi merikartasta yleismaakartaksi) tai mittakaavaa, mikäli Loistossasi pitäisi olla jokin kartta kyseiseltä alueelta.
 • Jos Loisto Mobiilissa ei näy maastokarttaa vaikka se on vaihdettu karttatyypiksi ja mittakaava on tarkempi kuin 1:50 000 niin todennäköisesti et ole vielä ladannut kyseisen alueen maastokarttapakettia. Maastokarttapaketit voit ladata Loisto Mobiilin karttojen hallinta -valikosta.

 

Automaattireitin piirtyminen
Automaattireititys tekee ehdottamiinsa reitteihin erikoisia mutkia tai ehdotettu venereitti oikaisee maata pitkin
 • Loistojen automaattireititys on tehty avustamaan reittisuunnittelussa ja helpottamaan esimerkiksi eri reittivaihtoehtojen valintaa ja matkojen etukäteissuunnittelua.
 • Automaattireititys tapahtuu digitaalisen kartta-aineiston väyläverkostoa pitkin. Kartta-aineisto ei ole reittilinjojen osalta välttämättä täysin yhtenäinen erityisesti merikartta-aineistossa tai se voi sisältää muita ominaisuuksia jotka vaikuttavat automaattireitityksen toimivuuteen. Joissain tapauksissa normaalin automaattireitin luominen ei onnistu lainkaan.
 • Jos automaattireitti piirtyy väärin, reitti esimerkiksi oikaisee maa-alueen läpi, saa reitin usein piirtymään halutulla tavalla kun siirtää hieman joko lähtöpistettä (simulointipaikkaa) tai loppupistettä (kursori) tai molempia. Myös mittakaavan muuttaminen voi auttaa.
 • Automaattireitti ei siis aina kaikilla kartta-alueilla piirry optimaalista reittiä pitkin tai se saattaa piirtyä myös virheellisesti.
 • Mikäli käytät automaattireittiä oman ajoreittisi apuna ja suunnittelussa, niin tarkasta aina edeltä käsin että automaattireitityksen piirtämä reitti on sinulle ja aluksellesi sopiva ja turvallinen ja esimerkiksi näkyvyys, tuuli- ja muut sääolosuhteet huomioiden käyttökelpoinen.

 

Loisto Mobiili Androidille

Voiko kartat tallettaa laitteen oman muistin sijasta muistikortille?

Loisto Mobiilin karttahakemiston voi vaihtaa muistikortille laitteissa, joissa on uudempi kuin Android 4.4.x -järjestelmä. Vanhemmissa Android versioissa vaihtoa ei voi tehdä.

 • Avaa Loisto Mobiilin ohjelmavalikosta (yläreunan työkalupalkki, kolme alekkain olevaa viivaa) ”Karttojen hallinta” -näkymä.
 • Jos Karttojen hallinnassa näkyy karttapakettien jälkeen alimpana kohta ”Karttahakemisto” ja painike ”Vaihda” voit vaihtaa karttojen tallennushakemiston. Kun napautat Vaihda-painiketta avautuu ohjeteksti ja ohjelma kysyy vahvistusta hakemiston vaihdolle. Lue ohje ja poista jo ladatut karttapaketit laitteen omasta muistista ennen hakemiston vaihtoa.
 • Jos vaihdat karttahakemiston, ei Loisto enää voi käyttää aiemmin ladattuja karttoja. Tämän vuoksi kartat pitää ladata uudelleen muistikortilla olevaan karttahakemistoon.
 • Uusi karttahakemisto on aina polussa ”../Android/data/com.karttakeskus.LoistoMobile/files”. Kun vaihdat karttahakemiston sinun tulee kuitenkin itse osoittaa muistikortin sijainti (esim. extSdCard, sdcard1, tms.) Loiston sitä kysyessä.
Voiko Loisto Mobiilin siirtää toiselle laitteelle?
Loisto Mobiili on käyttäjätilikohtainen, joten sen voi ladata kaikille laitteille, joita käytetään samalla tilillä.
Loisto Mobiili ”jää jumiin” tai ei jostain syystä enää toimi
Voit asentaa ohjelman kokonaan uudelleen. Jos asennat ohjelman uudelleen niin poista ensin nykyinen asennus laitteen Asetukset > Sovellukset valikon kautta. Paina ensin ”Pakota lopetus”, sitten ”Tyhjennä välimuisti” ja ”Tyhjennä tiedot”. Sen jälkeen ”Poista asennus”. Sammuta laite, käynnistä uudelleen ja lataa Loisto Mobiili Play-kaupasta.

Huom! Ohjelman ja karttojen lataus kannattaa tehdä nopealla lähiverkko eli Wifi-yhteydellä koska mobiilidataa käytettäessä latausaika on hyvin pitkä ja epävakaa.

Loisto Mobiili kysyy lisenssiä
Loisto Mobiilin käyttöoikeus määräytyy täysin Google Play -kaupan käytännön mukaan, eikä sen pitäisi erikseen kysyä lisenssiä.

Tarkasta, että käytät laitettasi varmasti samalla Google-tilillä, jolla Loisto Mobiili on laitteeseen hankittu, avaa esim. Play-kauppa ja napauta kaupan ruudulla vasemman yläkulman valikkopainiketta, jolloin näet aktiivisen tilin (tilin sähköpostiosoitteen).

Lisenssikyselyn saattaisi aiheuttaa myös jokin asennusvaiheessa tapahtunut häiriö tai vioittuneet sovellustiedostot.

Samoin jokin Google-tiliin liittyvä ongelma saattaisi aiheuttaa kyselyn, jolloin Google Play -kaupan välimuistin tyhjentäminen asetuksista saattaa auttaa (ei siis tietojen poistaminen, vaan välimuistin tyhjennys).

Jos em. ei ratkaise ongelmaa, niin asenna Loisto Mobiili uudelleen. Poista Loisto Mobiili ensin tabletin Asetukset > Sovellukset valikon kautta. Paina ensin ”Pakota lopetus”, sitten ”Tyhjennä välimuisti” ja ”Tyhjennä tiedot”. Sen jälkeen ”Poista asennus”. Sammuta tabletti ja käynnistä uudelleen ja lataa Loisto Mobiili Play-kaupasta.

Ohjelman lataus kannattaa tehdä nopealla Wifi-yhteydellä koska mobiilidataa käytettäessä latausaika on hyvin pitkä ja epävakaa.


 

 

Kysyttävää?

Loisto-ohjelmien hankintaan, asentamiseen ja käyttöön liityviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse:

loisto@karttakeskus.fi

Pyrimme vastaamaan kysymyksiin pikaisesti ja yleensä viimeistään viiden arkipäivän sisällä.

Vastaamista nopeuttaa, jos kerrot heti asiaan vaikuttavat seikat mahdollisimman selkeästi (esim. tiedon onko kyse Loisto Windows PC, Loisto Mariner vai Iso Loisto -tuotteesta, ohjelman version ja lisenssikoodin sekä tietokoneen tai mobiililaitteen mallin ja käyttöjärjestelmäversion).

HUOM! Emme valitettavasti voi opastaa tietokoneiden, mobiililaitteiden (tabletit, puhelimet) tai latauskauppojen (Google Play, Apple App Store) normaaliin käyttöön liittyvissä asioissa.