Loisto Marinerin tuki

Käyttöohjeet

Lataa tästä Loisto Marinerin käyttöohjeet PDF-muodossa

 

Usein kysytyt kysymykset

Onko Loisto Mariner laitekohtainen vai voiko samalla lisenssillä ladata sen puhelimeen ja tablettiin?
Kyllä. Marinerin käyttöoikeus on sidottu Google-tiliin tai Appstore-tiliin. Sovelluksen ja kartat voi ladata kaikkiin niihin laitteisiin, jotka ovat samassa tilissä kuin se laite, johon sovellus ostetaan. HUOM! iOS-laitteiden (Apple) ja Android-laitteiden lisenssejä ei voi käyttää ristiin, jos käytössä on molempien käyttöjärjestelmien laitteita on ostettava 2 lisenssiä.
Haluaisin poistaa ko. Sovelluksen ennen kuin vuosimaksu aktivoituu, miten saan tehtyä sen?
Jos kyseessä on Android laite: Play kauppa -> Oikealla ylhäällä ”Hae sovelluksia ja pelejä” -kentän oikeassa laidassa pallo jossa kirjain -> Maksut ja tilaukset -> Tilaukset -> valitse Loisto Mariner -> alhaalla ”Peru tilaus”.
Jos kyseessä on on iOS-laite (iPhone / iPad): Klikkaa mobiililaitteesi näytöllä näkyvää App Store -kuvaketta > klikkaa tili-symbolia (oma valokuvasi tai sininen kasvokuvasymboli) > klikkaa ”Hallitse tilauksia” > klikkaa Loisto Mariner > klikkaa ”Peruuta tilaus” (Tekstin alla näet mihin saakka tilauksesi on edelleen käytettävissä jos peruutat tilauksen) > seuraa ohjeita

Huom!

Maksut tilauksista menevät latauskaupoille (Google Play / App Store).

Tilausten perumisia ja niistä perittyjä maksuja ja maksujen palautuksia koskevat latauskauppojen (Google Play / App Store) säännöt.

Karttakeskus / Tapio palvelut Oy ei hoida tehtyjen tilausten perumisia tai rahanpalautuksia.

Miten saan valittua pohjoinen ylös -kulkusuunnan ja keula ylös -kulkusuunnan välillä?
Vasemman yläkulman ikonista ensimmäinen painallus keskittää kartan nykyiseen sijantiin nähden ja asettaa pohjoinen ylös -kulkusuunnan. Toinen painallus kääntää kartan keula ylös -kulkusuunnaksi.
Miksi Loisto Marineria ei voi ladata Applen iPad-malliston Wi-Fi-malleihin?
iPad Wi-fi -malleissa ei ole sisäistä GPS-vastaanotinta. iPad Wi-fi -mallien paikannus perustuu verkkoyhteyteen ja etenkin merellä tämä paikkatieto ei ole riittävän luotettavaa. Tästä johtuen Loisto Marinerin asentaminen GPS-antennittomiin laitteisiin (iPad Wi-fi -mallit) on estetty.
Mitä tarkoittaa karttojen käyttö Offline?
Loisto Mariner voi näyttää karttoja verkkoyhteyden yli ladaten sovelluksen käyttöön karttoja tarpeen mukaan (Tällöin laitteella tulee olla jatkuva verkkoyhteys joko laitteen oman sim kortin kautta tai muilla keinoin).
Toinen tapa (Offline kartat) on ladata karttoja laitteen sisäiseen muistiin ja käyttää karttoja sieltä jolloin verkkoyhteyttä ei tarvita muuhun kuin karttojen lataamiseen,tämän jälkeen kartat ovat käytössä ilman verkkoyhteyttä = offline. Offline käytössä on kuitenkin huomioitava, että karttoja laitteen sisäiseen muistiin ladattaessa verkkoyhteyden tulee olla hyvä ja tasainen sekä pidettävä huolta että laitteen sisäisessä muistissa on riittävästi tilaa niille kartoille, jotka offline käyttöä varten on tarkoitus ladata.
Ladattavien karttojen aineistokoot voi tarkistaa esim. Loisto Marinerin käyttöohjeesta mutta jos haluaa ladata kaikki kartat vaatii se laitteen sisäisestä muistista vapaata tilaa yli 8 GB. Maastokartat vaativat huomattavasti enemmän tilaa kuin meri ja sisävesikartat joten jos laitteen sisäisen muistin tila on vähissä niin kannattaa ladata vain ne maastokartat mitä oikeasti tarvitsee tai jättää ne kokonaan pois jos laitteen vapaana oleva muistitila ei riitä. Huomioi kuitenkin, että Marinerin yhdistelmäkartta syntyäkseen vaatii samalta alueelta sekä meri tai sisävesikartan että maastokartan joten jos offlinekäyttöön lataa vain meri ja sisävesikartat eikä lainkaan maastokarttaa niin yhdistelmäkartan ulottuvuus jää hyödyntämättä.
Kuinka 3D-näkymän (linnunsilmäperspektiivin) saa asetettua?
3D-näkymän saa päälle liuttamalla kahta sormea ylöspäin ruudulla. Tämä tila ei aktivoidu pohjoinen ylös -näkymässä.
Miten teen oman reitin?
Reitin tekeminen aloitetaan painamalla haluttua lähtöpistettä pitkään. Seuraavan reittipisteen asettaminen tehdään samalla tavalla. Näin jatketaan kunnes reitti on valmis. Reitin saa tallennettua ruudun alareunaan ilmestyvästä laatikosta.
Miten merkitsen oman paikan kartalle?
Valitse kartalta haluamasi paikka ja paina sitä pitkään. Näytön alaosaan aukeaa Lisää uusi paikka -ikkuna, johon voit kirjoittaa paikan nimen. Tallenna paikka.
Miten saan sääennusteen haettua haluamastani kohdasta?
Luo oma paikka ”Miten merkitsen oman paikan kartalle?” -kohdan mukaisesti. Näytön alaosan ikkunasta näet kyseisen paikan sääennusteen. Sääennuste on myös nähtävissä valitsemalla kartalta haluttu käyntisatama ja sieltä Sääennuste-välilehti.
Miten näen tallentamani paikat ja reitit?
Tallennetut paikat ja reitit löytyvät Kirjanmerkit-alavalikosta.
Miten saan näkymään suunnittelemani veneilyreitit myös toisessa laitteessani?
Vielä tällä hetkellä omat kohteet (Reitit/Paikat) eivät ole siirrettävissä laitteiden välillä tai niistä ei voi ottaa varmuuskopiota. Asiaan on tulossa korjaus veneilykaudelle 2022.
Onko Loisto Marinerissa automaatinen väyläreititys, ts. osaako ohjelma reitittää väyliä pitkin annetusta paikasta päätepisteeseen?
Ei ole. Tämä ominaisuus on suunnitteilla. Tällä hetkellä Loisto Marinerin reitit on tehtävä käsin pisteestä pisteeseen suorinta tietä syntyvänä viivana. Rakennetun reitin voi tallettaa ja nimetä, aktivoituna reitti antaa suunnan ja etäisyyden seuraavalle etapille,kuittaa ohitetun etapin jatkaen opastusta seuraavalle ja antaa arvion saapumiskellonajasta reitin loppuun.

Kysyttävää?

Loisto-ohjelmien hankintaan, asentamiseen ja käyttöön liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse:

loisto@karttakeskus.fi

Pyrimme vastaamaan kysymyksiin pikaisesti ja yleensä viimeistään viiden arkipäivän sisällä.

Vastaamista nopeuttaa, jos kerrot sähköpostissasi lisäksi

  • mobiililaitteesi nimen ja käyttöjärjestelmän (Android vai iOS) ja
  • mikä Loisto Marinerin versio on kyseessä (Asetukset » Tietoja).

HUOM! Emme valitettavasti voi opastaa tietokoneiden, mobiililaitteiden (tabletit, puhelimet) tai latauskauppojen (Google Play, Apple App Store) normaaliin käyttöön liittyvissä asioissa.